Friday, 10 February 2012

Dapur Berasap




 Assalamualaikum w.b.t semoga semua pembaca dn blogger sekalian sihat sejahtera...
Kali ini kita bersama di dalam segmen 'Mencuba apa saja..'
Di sini saya hendak berkongsi rasa dn pengalaman..
Membuat ais krim goreng sendiri menggunakan kulit popia..
saja2 'mencuba apa saja'.. 

'' TRY SOMETHING NEW.. ''


Mm.. Mula2 mesti kena ada ais krim.. 




Kemudian, letakkan di atas kulit popia..kulit popia digunakan sebanyak 2 lapisan 
untuk satu ais krim goreng, kerana kulit popia nipis..
Kemudian, lipat2.. menggunakan style masing2..




Haa,, begini bentuk dan rupanya.. 
kemudian, goreng ................ 
tp hati2,, sebab takut kulit popia ni terkoyak..bila kulit popia ni terkoyak..
ais krim ni akn meleleh masuk dalam minyak..dn berlaku percikan yang bertalu2...
Awas!..



Kemudian bolehlah disimpan dalam bekas.. 
Kulitnya sangat rangup ... mm .. cubalah.. 




PERINGATAN : 
1. Sekiranya ais krim yang diletakkan dalam kulit popia tadi agak cair, maka perlu dibekukan dalam peti sejuk utk mengelakkan ais krim itu meleleh ketika makan..
2. Sekiranya guna kulit popia, peluang untuk kulit itu koyak amat tinggi, dengan ini ais krim akan meleleh keluar. Semasa proses menggoreng akan berlaku percikan2 yang bertalu2.. Awas!..
3. Boleh menggunakan selain kulit Popia, untuk membuat ais krim goreng ni..
4. Bukanlah ais krim goreng yang terbaik, tetapi satu cubaan yang terbaik.


'' SELAMAT MENCUBA.. ''

1 comment:

xDer said...

oh.. mcmni rupanya eskrim goreng. dok pikir gak camana nak goreng eskrim hehehe ^^' kalo eskrim stoberi pun sodap nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...