Friday, 28 September 2012

Oh Roti!

2 comments

Gentle Bread 

Assalamualaikum w.b.t semoga kalian sihat sejahtera dan sentiasa dibawah naunganNya.

Perkongsian kali ini adalah mengenai 'Gentle Bread'. Al kisah, kini kami bergelar Super Senior, kami bercadang untuk mencari sedikit income, untuk future life katakan di tahun akhir pengajian di Bumi UKM ni. Sedang kami Ricky-ricky (survey) mana-mana job yang boleh kami kaut, finally we meet with the bakeryAs the result, we choose this job to started our planning. Truly for the first time datang bekerja, kena packing roti ke dalam plastik dan letak sticker harga mengikut jenis-jenis roti tu, syok juga experience macam ni. Penat dan letih itu sudah semestinya and for the next day, peluang untuk mengaut pengalaman menjadi lebih luas, iaitu tugasan kami beralih kepada kerja-kerja di balik tabir (kitchen) pula, kami diberi pengalaman untuk menguli doh tepung, pelbagai jenis roti kami uli, fuh! mantap, mana taknya kena uli directly, non stop punya, disebabkan tauke mendapat tempahan yang banyak, kami rasa dah macam mesin bergerak je. And the next stage? Tunggu..  Sebab kami baru je get along dengan job ni. Boleh la, paling kurang ada juga exercise di petang hari. Mana taknya, kalau tidak, mengular dalam bilik jawabnya, menembam macam ikan paus, terperuk di bilik macam kerbau berkubangMm, banyaknya perumpamaan.. 

" ... New Story, new experience, New life... "

Ku sentuh dirimu,
Oh terasa lembutnya,
Ku pegang erat,
Oh terasa kenyalnya..
Ku uli-uli ,
Oh betapa mudahnya kau ikut irama,

Kau memang gebu,
Kau memang lembut,
Kau memang manis,
Kau memang sedap

Baumu harum,
Baumu menggugat jiwa,
Baumu, aromamu punya rahsia,
Membuatkan kau terlalu istimewa..

Walau penat terasa,
Namun lega pengubatnya..

"... Mmm Lazat, Sedap dan Menyelerakan ... "

Aku dan Kau

0 comments

Special Wishes For Me and You


Ingatlah Dia, Nescaya Dia Akan Mengingatimu,,,
Sayangilah Dia, Nescaya Dia Akan Menyayangimu,,,
Tunjukkanlah Kasihmu, Nescaya Dia Akan Menghargainya Dan 
Akan Membalasnya..

Dan Yang Paling Utama,,
Sujudlah Hanya Kepadanya...
Rintihlah Semahu2nya Di Hadapannya
Insafilah Diri Segarkanlah Kembali Iman Yang Hiba
Suburkan Kembali Iman Yang Lara 
Hanya Dengan Bertakafur Kepadanya
Nescaya Kemanisan Akan Bertamu KembalI..

Iman Ini Turun Dan Naik..
Semasa Naik Kekalkanlah Sebaik Mungkin,,
Semasa Turun Kuatkanlah Usaha Kita 
Untuk Tingkatkan Kembali..
Kehidupan Ini Mempunyai Pilihan
Sama ada  Ke Kiri Atau Ke Kanan,,
Jika Ke Kiri Mempunyai Jalan
Jika Ke Kanan Pun Mempunyai Jalan
Jika Ke Kiri Kemurkaan Akan Kita Perolehi
Jika Ke Kanan Keberkatan Serta Kerahmatan Akan Kita Kecapi 

Hidup Ini Ibarat Roda..
Kekadang Terlanggar Lopak,,
Kekadang Terlanggar Lecak..
Yang Penting Roda Itu Perlulah Kental
Dan Kekalkan Kualiti Roda Itu Menjadi Yang Terbaik,,,
Sekiranya Roda Itu Rosak Dan Pancit 
Di Pertengahan Jalan,,,
Jangan Biarkan Roda Itu Kesepian,,(!_!)
Malah Baikilah Ia,,Dan Elokkanlah Kembali Roda Itu,,,
Roda Itu Umpama Diri Kita,,

Segala Kebaikan Yang Ada Harus Kita Manfaatkan 
Gunakan Kebaikan Itu Untuk Menolong Orang Lain

Keburukan Yang Ada Pada Diri Harus 
Diperbaiki Dan Diperelokkan,,

" .. Be the best, among the best.. Do the best for our iman, akhlak and taqwa! .. "

Hasil Nukilan, 

Saeidah 

Monday, 24 September 2012

10 Ucapan Paling Beracun Seorang Penuntut Ilmu

0 comments


10 Ucapan Paling Beracun Seorang Penuntut Ilmu

1. 'Saya Tidak Tahu di Mana Nak Mula.'

Ini masalah biasa. Jangan gelabah. Biasalah, kalau kita bingung dengan jumlah subjek yang banyak untuk di-pelajari. Mulakan dengan menyenaraikan semua perkara yang kita perlu tahu dan yang boleh dicari daripada sukatan pelajaran atau segala yang diberitahu oleh pensyarah. Bahagikan beban kerja pada beberapa bahagian yang boleh diurus. Belajar mengutamakan kerja yang utama dan jadualkan masa kita secara realistik. Displinkan diri dengan membiasakan diri kita selama beberapa minit tempoh antara kuliah untuk megulangkaji nota-nota kuliah. Elakkan menangguh kerja ke saat-saat akhir dan mula belajar seawal mungkin dengan tempoh minima empat jam sehari.

2. 'Banyaknya Nak Belajar, dan Masanya Pula Sikit.'

Bijak bertindak. Pastikan kita amalkan BTU (Baca awal, Tumpu, Ulangkaji) terhadap kuliah-kuliah kita. Buat helaian rumusan pengajian untuk semua subjek yang ada. Kerja ini boleh dipermudahkan dengan kumpulan belajar kita. Rumusan ini termasuklah nota kuliah, tutorial, pembelajaran berasaskan masalah dan kerja-kerja makmal yang perlu disaling-kaitkan. Kenalpasti topik-topik yang paling penting yang diberi penekanan oleh pensyarah dan bahagian-bahagian yang sukar difahami.

3. 'Susahnya Subjek Ini, Saya Tak Faham Langsung!'

Bersabarlah! Mempelajari ciptaan Tuhan yang paling tinggi sudah tentu tidak mudah. Tetapi percayalah pada pesanan saya, sebaik sahaja kita memperolehi ilmu pengetahuan, ia akan memberi kepuasan dalam hidup kita. Anggapnya sebagai suatu cabaran. Pendekatan yang baik ialah dengan berbincang dengan rakan- rakan lain dalam kelas. Kita akan rasa lega apabila diberitahu rakan-rakan lain juga mendapati subjek itu sukar. Beranikan diri buat temu janji dengan pensyarah untuk mendapatkan penjelasan bagi bahagian-bahagian yang sukar. Pensyarah sudah tentu amat suka untuk membantu. Secara peribadi saya berasa amat gembira apabila penuntut bertanya kepada saya. Satu perkara penting perlu diingati, bahawa lebih sukar sesuatu subjek itu, lebih berguna ianya untuk masa pratikal klinikal dan pengajian lanjutan lepas ijazah.

4. 'Saya Baca, Saya Faham, Tetapi Saya Tak Boleh Ingat Langsung.'

Berbincanglah. Kita akan ingat lebih baik bagi perkara-perkara yang dibincangkan secara mendalam. Hasil penyelidikan telah menunjukkan bahawa kita ingat 70% daripada apa yang kita bincangkan. Cuba kaitkannya dengan sesuatu yang bermakna kepada kita. Semasa berbincang, cuba kaitkan topik tersebut dengan contoh-contoh sendiri. Cuba salingkait subjek dengan apa yang kita pelajari sebelum ini.

5. 'Agak-agaknya Saya Faham.'

Jangan terlalu yakin. Uji diri sendiri dengan berbincang mengenai subjek tersebut. Bina soalan-soalan dengan rakan-rakan kita mengenai bahagian-bahagian penting dan uji sesama sendiri. Sentiasa ingat fakta yang ditekankan oleh pensyarah semasa dalam kuliah. Kaji hubungkait antara setiap topik. Cuba bina soalan-soalan peperiksaan kita sendiri untuk topik yang dibincangkan dan beri jawapan.

6. 'Banyaknya Nak Kena Ingat.'

Susun atur maklumat kita. Maklumat lebih mudah diingati jika dipersembahkan dalam bentuk rangka kerja yang tersusun supaya maklumat boleh diperolehi semula dengan cara yang sistematik. Ada banyak teknik yang dapat membantu kita menyusun atur maklumat baru, termasuklah:

7. 'Baru Sebentar Tadi Saya Ingat.'

Kaji semula. Selepas membaca satu bahagian kaji semula dan amalkan output learning iaitu mengeluarkan kembali fakta yang dipelajari. Cuba reka soalan mengenai bahagian tersebut dan jawab. Jika kita tidak boleh ingat lagi, baca semula pada tempat yang kita tidak ingat. Lebih banyak kita mengambil masa untuk belajar, lebih banyak yang boleh diingat. Walaupun kita boleh ingat kesemua fakta, kita masih perlu terus belajar kerana pembelajaran berterusan boleh menjadikan bahan yang dipelajari tidak mungkin dilupai. Dengan kata lain kita tidak mungkin terlebih belajar. Walau bagaimanapun, bagaimana kita mengatur dan menggabungkan maklumat baru amat penting daripada berapa lama kita mengambil masa untuk belajar. Bukan berapa lama kita belajar yang penting tetapi berapa banyak yang kita perolehi semasa sesi belajar itu lebih penting. Berapa banyak yang kita telah pelajari boleh dibuktikan daripada jumlah soalan yang boleh dijawab. Cuba sediakan soalan berbentuk esei dan jawab sendiri, kemudian cuba jawab soalan aneka pilihan untuk mengukuhkan apa yang telah dipelajari.

8. 'Tapi Saya Suka Belajar Atas Katil Saya.'

Ini tidak baik. Ambil berat terhadap pelajaran kita. Membaca buku untuk pengajian tidak sama dengan membaca buku cerita. Kita mesti belajar dengan kertas dan pen di tangan dan catat atau buat rajah untuk belajar secara aktif. Kita tidak boleh belajar sambil berbaring. Lagi pun, kita boleh ingat semula lebih baik bila situasi belajar sama seperti situasi semasa ujian. Lebih mirip antara suasana belajar dengan suasana ujian, maka lebih banyak bahan yang boleh diigati semasa ujian.

9. 'Saya Belajar Lebih Baik Pada Saat-saat Akhir.'

Ini tidak benar sama sekali. Ingatan bertambah apabila masa belajar meliputi tempoh masa yang panjang. Sudah pasti jika belajar pada saat akhir ada hormon yang boleh dirembeskan akibat tekanan yang membuat kita rasa tangkas, cergas dan bertenaga untuk belajar. Walau bagai-manapun kecergasan ini akan mengakibatkan kita mudah penat dan diserang gelabah terutama sekali apabila kita dapati terlalu banyak yang mesti dipelajari. Belajar di saat-saat akhir adalah sia-sia dan kesannya akan dirasai semasa peperiksaan. Saya pernah melihat rakan saya yang bersikap sedemikian akhirnya terpaksa mengulangi beberapa kertas dan akhirnya terpaksa mengulangi seluruh tahun akademik tersebut dan ada di antara mereka menamatkan pengajian mereka dua tahun lebih lewat daripada sepatutnya ber-banding dengan siswazah lain. Keadaan ini membuat mereka kecewa dan kurang keyakinan diri.

10. 'Saya Akan Berjaga Sepanjang Malam Sehingga Saya Habis Belajar.'

Keadaan ini kurang produktif. Perkara yang amat penting semasa ujian ialah berfikiran cergas. Elakkan keletihan minda. Rehat sebentar berulang kali semasa mentelaah. Sebelum ujian rehatkan minda kita. Adalah amat penting kita menjaga diri kita sebelum peperiksaan. Makan betul-betul, tidur cukup dan bersenam secukupnya dan berdoalah bersungguh-sungguh.

Dipetik daripada buku Bagaimana Menjadi Seorang Pelajar yang Baik dan Berjaya. Dapatkan buku ini di http://www.assohwah.com

/

Sunday, 16 September 2012

BerIstikharahlah!

1 comments


" bagaimana seharusnya sikap kita apabila berdepan dengan dua perkara atau lebih yang hukumnya sama-sama harus, sama-sama baik, dan sama-sama bermanfaat, tetapi kita hanya boleh memilih salah satu daripadanya?

Orang beriman tidak akan selamanya buntu dan keliru. Mereka ada kekuatan semula jadi iaitu melaksanakan solat istikharah.

Daripada Jabir r.a beliau berkata Nabi bersabda maksudnya 
" Apabila ada daripada kalangan kamu diberatkan oleh sesuatu, hendaklah dia rukuk dengan dua rukuk (mengerjakan solat 2 rakaat), selain solat yang fardhu (mengerjakan solat dua rakaat dengan niat istikharah).'' (Riwayat Bukhari)

Kesalahan2 dalam Istikharah

1. Tiada Ilmu - tntg solat istikharah

2. Hanya menunggu mimpi - atau alamat2 yang aneh tanpa mempertimbangkan alamat lain yang lebih penting spt kelapangan fikiran, ketenangan emosi, dan kemantapan hati..

3. hati sudah ada kecenderungan - terhdp pilihan tertentu sebelum istikharah, dgn ini tidak perlu istikharah (kerana istikharah hanyalah utk kekeliruan, kebuntuan dan ketidak pastian dalam membuat keputusan antara dua perkara)

4. Langsung tidak melaksanakan istikharah - dlm membuat keputusan yang diragui atau keliru.

5. Menyalahkan takdir atau menyesal- setelah perkara yang tidak diingini atau buruk berlaku selepas istikharah.



Istikharah cara yang betul

1. mengakui kesalahan dan bertaubat - istikharah bukan sekadar solat dan doa shj, tetapi perlu membersihkan diri dari dosa dan tidak mengulanginya.

2. Bersih dalam pilihan. - tinggalkan terhadap kecenderungan yang ada, bagaimana mungkin seseorang itu ingin meminta kpd Allah supaya dipilihkan yang terbaik buat dirinya, tetapi pada yang sama dirinya sudah ad pilihan? Serahkan sepenuh keyakinan kepada Allah bahawa petunjuk yang datang itu adalah yang terbaik biarpun tidak disukai oleh diri sendiri.

3. Mimpi, gerak hati dan pandangan - petunjuk blh datang dlm bentuk mimpi, boleh jadi ianya juga mainan tidur, sebaiknya ikutlah gerak hati dan mintalah pandangan orang soleh dn y berilmu.

4. Mengulangi istikharah - sebaiknya ulangi sebanyak 3 kali. Namun begitu, bilangannya tidak dihadkan. Lakukan sebanyak mungkin sbg tanda kesungguhan kita memohon sesuatu kepada Allah.

* Mungkin perkara ini melibatkan soal pekerjaan, pasangan hidup, pemimpin, rumah atau permusafiran. Kita berada dalam keadaan benar-benar buntu dan keliru. Apa yang terbaik untuk kita?

Saturday, 15 September 2012

Model Musyawarah Rasulullah s.a.w - (Berbincang)

1 comments

" Aku tidak pernah melihat seorang pun  yang selalu mengajak para sahabat bermusyawarah (berbincang), kecuali Rasulullah. ''
(Riwayat al-Hakim)

Rasulullah s.a.w seorang yang terkenal dengan kebijaksanaannya menguruskan pelbagai perkara, daripada sekecil-kecil urusan rumah tangga hinggalah sebesar-besar perkara seperti urusan pemerintahan.
Namun Rasulullah s.a.w tidak pernah menganggap kejayaan yang dikecapi adalah hasil usaha Baginda semata-mata, sebaliknya ia adalah satu kejayaan yang terhasil daripada musyawarah (perbincangan) bersama.

inilah salah satu ciri-ciri asas kepimpinan yang diamalkan oleh Baginda dalam keluarga dan organisasi yang dipimpin.

a) Model Musyawarah dalam Keluarga :
1. Kikis ego. 
2. Raikan pandangan 
3. Penuh kasih sayang.
4. Menghargai sumbangan.

b) Model Musyawarah dalam organisasi.
1.  Tidak terburu-buru membuat keputusan.  
3. Tidak menolak terus idea
4. Menghargai Sumbangan

Aplikasi Model Musyawarah Rasulullah s.a.w dalam kehidupan.

1. Tidak membuat sesuatu keputusan secara terburu-buru. Berbincaglah terlebih dahulu.

2. Mengikis ego dahulu sebelum memulakan perbincangan. Rasulullah s.a.w mengenepikan egonya sbg seorang suami dengan menerima pandangan dan cadangan isteriny. Baginda juga meraikan dan melibatkan pandangan isterinya hatta dalam perbincangan menyelesaikan satu masalah negara.

3. Tidak mementingkan pendapat kita shj, sebaliknya cuba raikan setiap pandangan yang diberikan oleh anggota keluarga/organisasi.

4. Mencatatkan semua cadangan yang dikemukan dan dibentangkan untuk perbincangan.

5. Tidak menolak mana-mana idea yang diberikan secara melulu. Sebaliknya, amati dan kaji dengan teliti idea-idea yang diberikan.

6. Sekiranya keputusan telah diperoleh, tolaklah idea-idea yang lain dengan baik dan betul.

7. hargailah sumbangan yang diberikan oleh ahli keluarga/organisasi kerana mereka telah berusaha sedaya upaya memberikan pendapat untuk kejayaan sesebuah keluarga atau organisasi. Pujian atau hadiah adalah salah satu cara untuk anda menghargai mereka.

Untuk mengetahui huraian lebih lanjut,
Dapatkan 'SOLUSI' Isu 42 di pasaran sekarang!
Terdapat Isu-isu menarik lagi di dalamnya..

Friday, 14 September 2012

Tak Pernah Solat? Dah lama tinggal Solat?

0 comments


Tak Pernah Menunaikan Solat?..
Sudah lama meninggalkan solat?

Di sini terdapat 'panduan' mengerjakan solat,
jika setelah lama meninggalkannya..

1. Kesedaran - penting, sbg mukaddimah utk kembali mengerjakan solat secara konsisten.

2. Azam - sebaik kesedaran wujud, tanamkan azam yang kuat, bulatkan tekad utk mengerjakan solat scr konsisten. 

3. Solat sekali dahulu, baru akan ada solat yang kedua - Ini langkah pertama. Ingatlah, tiada solat kedua melainkan solat yang pertama dan seterusnya.

4. Nota Motivasi - buat satu nota motivasi dan tampalkan di tempat yang mudah dilihat untuk terus bersemangat dn bermotivasi..

5. Fahami maksud dan bacaan dalam solat - Ini penting bagi merasakan kemanisan dlm solat. kemanisa yang diharapkan menjadi ketagihan (menjadi seronok dn cinta untuk beribadah).

6. Jangan tergesa-gesa dalam solat - Bersederhanalah dan ambil masa sedikit utk menghayati bacaan dan merasai nikmat sujud dan rukuk dalam solat.

7. Tingkatkan imaginasi - kosongkan minda, tenangkan fikiran dan merasakan bahawa persembahan solat yang kita lakukan ini adalah  yang terbaik dan juga merupakan tempat kita berinteraksi dan berhubung dengan Allah s.w.t..

8. Usaha dan doa perlu seiring - Kita sering terdedah dgn pelbagai ujian dan godaan, maka berdoalah agar diberikan kekuatan utk melawannya dan konsisten dlm solat..

9. Rasai ketenangan - Cuba perhati hari-hari yang anda lalui dengan mengerjakan solat. Dapatkah anda merasakan satu ketenangan?

10. Rasakan keajaiban panggilan azan dengan diam sejenak dan hayati laungan keramat tersebut. Lantas bangun dan berwudhuk. Berbahagialah dengan panggilan solat tersebut.

11. Berfikir secara positif- jangan fikir sekali2 bahawa solat akan menghadkan masa anda bekerja, menghalang anda daripada bersosial dgn kawan dn sbgnya. Sebaliknya ia merupakan faktor kejayaan anda. Marilah Menuju kejayaan.

12. Dapatkan sokongan mental dan rohani - beritahu rakan-rakan atau keluarga bahawa anda ingin konsisten. Moga mereka dpat menyumbang ke arah satu perubahan yang diidamkan.

13. Setiap perkara pasti ada musuhnya - Musuhnya ialah nafsu dan syaitan. Oleh itu, lawanlah rasa malas yang berakarkan nafsu dn godaan syaitan terkutuk.

14. Banyakkan bahan bacaan tentang solat - bg memastikan anda mempunyai ilmu yang sentiasa dikemas kini agar iman senang bercambah. Amal tanpa ilmu boleh layu akibat gersang akal tanpa ilmu..

Anda inginkan perubahan?
Pilihan di tangan anda,
Anda inginkan ketenangan yang abadi,
Tunaikanlah solat..

Walau resah dan gelisahnya diri,
Walau serabut dan kacau bilaunya fikiran,
Ketenangan itulah ubat dan penawarnya,
Solat itulah penyelesaiannya.. 
Dekatkanlah diri kepada Allah s.w.t.. 

Wallahua'lam..

Tuesday, 11 September 2012

Tips memilih Jodoh

2 comments

Assalamualaikum w.b.t alhamdulillah segala pujian bagi Allah tuhan sekalian Alam.. Sesungguhnya aku masih bersyukur kerana masih diberi nikmat iman dan Islam.. Sedih melihat saudara seislam yang sudah 'murtad' (keluar dari agama Islam).. Hati mereka buta dan mereka terhijab dari melihat betapa Indahnya agama Islam ini, Islam ini agama yang harmoni, agama yang friendly dgn semua orang yang bukan Islam, selagi mana mereka (orang bukan Islam) tidak memusuhi Islam, maka Islam tidak akan memerangi mereka, malahan sesiapa yang mengikut perintah dan peraturan Islam, mereka akan dilindungi dan dijaga kebajikan mereka, Subhanallah! betapa hebatNya Islam ini, Inilah ajaran yang diajarkan oleh Nabi kita Rasul Junjungan Mulia iaitu Nabi Muhammad s.a.w.. Bagindalah contoh teladan yang terbaik bagi umat Islam, betapa tingginya akhlak dan budi pekerti baginda, tidak kira sesama Islam mahupun Bukan Islam (Kafir, Yahudi, Nasrani atau Majusi)


Topik perkongsian pada kali ini adalah mengenai 'JODOH'.. asyik-asyik tentang Jodoh, tak de topik lain ke?.. Perkongsian kali ini amat bermakna bagi pembaca dan blogger yang belum tahu..

Apabila kita berdoa, memohon jodoh kita..
Kita tidak boleh mengkhususkan namanya,
Contohnya : 
Ya Allah kau temukanlah aku, dan jodohkanlah aku dengan Si 'Polan Bin atau Binti Si Polan' 
Ini kerana, secara tidak langsung kita telah menghadkan kudrat dan kekuasaan 
Allah s.w.t seolah-olah kita ini lebih tahu dari Dia mana yang terbaik untuk kita..
Dengan itu, nasihat dari Dr Fadzilah Kamsah kepada semua adalah berdoa lah secara umum, 
permintaan dan hajat itu.
Allah s.w.t yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya..
Malahan apa yang kita minta itu (hanya sedikit cuma), Allah akan berikan lebih dari apa yang tidak terlintas di fikiran, betapa sayangnya Allah kepada hamba-hambaNya.. 
Yang penting, kita perlu yakin bahawa Allah lah yang berkuasa ke atas segalaNya..

Allah itu menurut sangkaan hambaNya, Jika sangkaan itu baik terhadapNya, maka segala perkara yang baik akan datang dalam hidupnya.. Tetapi Jika buruk sangkaan itu terhadapNya, maka apa yang ada di hadapannya dan apa yang datang dalam hidupnya keburukan dan kesengsaraan shj.. Nauzubillah min zalik.. Jadilah kita hamba yang sentiasa bergantung padaNya dan sentiasa bersyukur selalu atas segala nikmatNya..

Malahan, doa itu harus terus menerus dan selari dengan tindakan kita 
dalam memperbaiki diri, menuntut dan menambah ilmu  untuk 
 menempuh alam perkahwinan dan masa akan datang.
Kita juga digalakkan untuk menyebut dan meminta apakah 'ciri-ciri' pasangan yang kita hendakkan bukannya individu yang khusus cthnya : berilah aku suami yang beriman, bertaqwa dan beramal soleh pada mu Ya Allah, berilah aku suami yang dapat membimbingku, zuriatku dan generasi keturunanku dunia dan akhirat..

Bagaimana dengan tips2 untuk memilih ciri2 pasangan kita?
Sudah tentu perlu dilihat dari sudut agamanya,
Itulah ciri yang utama..

Ciri tambahan pula adalah akhlaknya..
Bagaimanakah sikapnya, tutur katanya, pergaulannya, hubungannya dengan ibu bapa dan keluarga?
Agama dan akhlak itu yang dititikberatkan..

Sekiranya ilmu agama penuh di dada, namun sikap panas baran, tidak menghormati orang dan bercakap bahasa yang kasar, bercakap dengan nada yang tinggi, ini adalah sifat yang tidak baik.
Malah mempengaruhi hidup bersama untuk masa akan datang..
Bila akhlak rosak, dan bermasalah ini akan mempengaruhi hubungan sesama suami isteri, interaksi dan komunikasi satu sama lain terjejas, salah faham akan timbul dan kemesraan sesama suami isteri akan hilang dan lenyap, kesannya rumah tangga akan menjadi porak peranda.

Terlalu banyak ilmu yang hendak dikongsikan, tapi rasanya perkongsian kali ini sudah memadai bagi sesiapa yang belum pernah mendengar info sebegini..

Mudah-mudahan Ilmu ini bermanfaat untuk kita semua. 
Mohon maaf di atas segala kecacatan, kesilapan, dan kekurangan yang wujud dalam penulisan ini, kerana aku hanya insan yang serba kekurangan.
Namun teguran dan nasihat yang membina dari kalian pasti dapat 
mempertingkatkan mutu penulisan ini.  
Mungkin penulisan ini kelihatan fokus kepada kaum hawa, 
Namun  kaum adam juga boleh meng'aplikasi'kan ilmu ini ..
Syukran 'ala Kulli hal ..


Untuk mengetahui maklumat lain tentang Jodoh :-

-Hasil Nukilan Saeidah- 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...