Monday, 12 November 2012

To : Sunni
From : The Amman Message, Jordan

Ringkasan Risalah Amman/Amman Message
(Ijma' 500 orang Ulama Muktabar)

Risalah Amman dikeluarkan pada bulan Ramadhan 1425H/November 2004 di Amman, Jordon oleh Raja Abdullah II dari Jordan bersama-sama Para Ulama Besar Islam. Persidangan Islam Antarabangsa yang terdiri daripada 200 orang Ulama terkemuka dari 50 buah Negara ini menyepakati tentang tiga (3) perkara Asas yang amat penting :

1) Mereka secara khususnya telah mengiktiraf SAHnya kesemua LAPAN (8) MAZHAB yang terdiri dari Ahlul Sunnah (Hanafi, Maliki, Shafi'i, dan Hanbali) , Syiah (Jaafari dan Zaydi) , Ibadhi dan Thahiri yang sebenar dan telah menyepakati definisi yang tepat tentang siapakah orang yang bergelar Muslim .

2) Berdasarkan definisi ini, mereka melarang perbuatan 'TAKFIR' (mengkafirkan orang lain, sesat-menyesatkan ) di antara sesama umat Islam.

30 Berdasarkan MAZHAB-MAZHAB tersebut, mereka telah menetapkan prasyarat yang subjektif dan objektif dalam mengeluarkan FATWA, lalu mendedahkan fatwa-fatwa palsu yang telah dikeluarkan oleh mereka yang jahil dan tidak berhak di atas nama Islam.

KETIGA-TIGA perkara ini telah dipersetujui sebulat suara oleh :

i) Pemimpin politik Negara Islam di perjumpaan OIC di MEKAH pada tahun 2005.
ii) ENAM (6) Pertubuhan Ilmiah Islam Antarabangsa.
iii) Akademi Fekah Islam Antarabangsa
iv) 500 Ulama terkemuka diseluruh dunia.
Nasihat Ikhlas dari Majlis Ahli Sunnah Wa al-Jamaah (ASWJ) Malaysia, Renungkanlah!!!

Sumber Hukum tertinggi kita ASWJ  ialah al-Quran, Hadith, Ijmak dan Qias.

Dengan Ijma' 500 orang Para Ulama Muktabar yang ditaja oleh OIC (Mekah) yang wajib kita patuhi, Majlis Sunnah Wa al-Jamaah Malaysia yang cintakan perpaduan, keadilan kebenaran dan kemajuan menyeru jangan ada pihak-pihak yang jahil (iaitu menentang ijma' 500 orang ulama Muktabar) dan tidak berhak atas nama Islam, membuat, mewartakan dan mempertahankan fatwa Palsu yang memecahbelahkan perpaduan Islam dengan menyalahgunakan wang negara/wang kedudukan/wang zakat/ menyalahgunakan kuasa/ pangkat/ jawatan / kedudukan/ undang-undang secara paksaan/ mengamalkan rasuah dengan menaja program-program perpecahan/ menggunakan mimbar-mimbar masjid/ khutbah-khutbah/ media cetak/ media elektronik/ Blog-blog/ Facebook/ twitter 

dalam apa cara sekalipun untuk menghasut & memfitnah, menakut-nakutkan serta menggugat untuk melahirkan perpecahan/kebencian sesama Islam yang akhirnya akan menggugat kestabilan negara dan hanya menguntungkan musuh Islam bagi tujuan menutup kegagalan kita sendiri melaksanakan amanah (Pecah amanah/khianat/ mungkir janji/ kronisme) untuk memajukan, memakmurkan rakyat (melayu Islam).

Dari sudut Ekonomi, pendidikan politik, sosial & sebagainya dengan membesarkan ISU MAZHAB. Hentikanlah perbuatan musyrik ini, muhasabah dirilah! Cerminlah diri kita siapa kita jika dibandingkan dengan Ijma' 500 orang Ulama Muktabar OIC seluruh dunia itu.

Sedarlah, tidak kira sesiapapun kita, tidak kira atas alasan apapun  kita menentang/ menolak/ tidak menerima  pakai ijma ini untuk menggantikan Fatwa-Fatwa Jahil/ Palsu yang sedia ada dengan sendiri kita berlagak menjadi Tuhan, menyekutukan Allah dengan diri kita sendiri/ kumpulan kita/ musyrik-ingkar kepada Islam seterusnya menjadi Agen / Barua syaitan Zionis - Israel - Amerika pengganas Antarabangsa Laknatullah Musuh Utama Islam dan Musuh Utama setiap Orang Islam. Ingatlah! Insaflah! Bertaubatlah!!!

Rujukan :

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...