Thursday, 4 November 2010

Maksud doa di antara dua sujud
Besarnya makna doa yang kita lupakan semasa duduk di antara dua sujud terhadap makna disebaliknya..
Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon dalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami. Sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku). Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah. 

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan. Kemudian sampaikanlah permintaan kedua, Warhamni (sayangi aku). Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu.. 

Wajburnii (tutuplah aib-aibku) 

Warfa'nii (angkatlah darjatku) 

Warzuqnii (berilah aku rezeki) 

Wahdinii (berilah aku petunjuk) 

Wa'Aafinii (sihatkan aku) 


Wa'fuannii (maafkan aku) 

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita
betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja.


2 comments:

al-ameen said...

MEMAHAMI BACAAN ADALAH SYARAT UTAMA UNTUK MENDAPAT KYUSYUK.. KYUSYUK UMPAMA ROH.. TIAP AMALAN TANPA ROH UMPAMA MAYAT YANG TIDAK BERNYAWA

Saiedah Syamielah said...

al-ameen:
kekhusyu'kan memang perlu..utk kesempurnaan dalam ibadah solat kita,,jika tidak ia akan menjadi sia2..spt kain buruk yang dilemparkan pd muka kita..
Ya allah kuatkan jiwa hamba2mu utk
terus kekal dan mengkhusyu;kan diri dalam solat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...