Thursday, 25 November 2010

KHalifah dan 'ubudiah


Assalamualaikum..
bersama saiedah kali ini dengan satu perkongsian kisah yang menarik..
the best story for attract people,,to understand the concept of meaning khalifah and 'ubudiah..
Lets fun and take a break for this quite long story..


Di sebuah restoran, selepas program katibah di Seri Iskandar, sekitar jam 1430.

“Cit cit cit... ,“ Megat memanggil seekor kucing yang sedang khusyuk (sambil buat muka comel) memerhatikan ikhwah yang sedang makan tengahari.

“ Meow...” kucing yang comel lagi gebu itu datang menggedik apabila dipanggil.

“Jangan lupa baca bismillah tau!” kata Megat sambil memberikan sedikit bahagian daging ayam kepada kucing tersebut.

Selepas beberapa ketika, kucing itu sudah pun menghabiskan makanan yang diberikan kepadanya.

“Meoww.... Meowwww...” kucing yang gedik itu mengiau lagi, sambil menjilat-jilat jarinya. (Jari ke kaki?)

“Alamak, lauk dah habis la kucing oii...” Megat menjawab ‘permintaan’ kucing itu dengan kehampaan.

“Megat, enta patutnya cakap ‘dah takde apa-apa nak bagi kat kau la kucing, yang ada hanya Allah dan RasulNya’... Hehe.. “ Mad berjenaka.

“Wuii... Ana takde la sampai camtu lagi. Baru bagi tak sampai 0.1% je dari harta ana..” Megat merendah diri.

“Kalau camtu, enta kena infaq banyak-banyak lagi la..” Afiq mencelah.

Izzudin yang kasihan akan kucing tadi yang terus mengiau, memberikan kepala ikan yang tersisa dari makanan tengaharinya.

“Haiii... Din??” Megat tiba-tiba bersuara kembali.

“Kenapa?”

“Berani enta rampas..”

“Rampas apa ni? Tak faham ana..” Din terpinga-pinga.

“Enta rampas mad’u dia..” Mad mencelah.

“Ohh.. Ye ke? Tapi enta tak letak apa-apa tanda pun. Mana la ana tau..” Din membela diri.

“Ana tackle dia dulu kot. Enta senang-senang je nak nak potong line..” Megat buat muka.

“Alah, enta belum usrahkan dia lagi kan? Belum confirm dapat lagi..”

“Ana dah belanje makan tu.. Dalam proses la.. Adoyai..”

“Takpe-takpe, banyak lagi mad’u lain enta boleh tackle,” Din berdiplomasi.

“Mana boleh.. Ana tackle dulu, ana la yang bawak usrah untuk dia..” Megat sengaja mencetuskan kontroversi.

“Isk.. Sudah-sudahlah..! Pasal mad’u pun boleh jadi perselisihan ke?” Mad mengendurkan suasana.

“Megat mula dulu..” Din berhujah untuk melepaskan diri dari dipersalahkan.

“Enta pun same je Din. Tu baru kucing sebagai mad’u. Belum manusia lagi. Kita nak tackle bukan robot. Hanya programkan je, lepas tu jalan. Antum tak boleh fikir, lepas jumpa sekali dua, lepas tu ajak usrah, and then kita harap diorang akan bekerja bersama kita untuk berdakwah. Tak semudah itu..” tegas Mad lagi.

“Dakwah tidak dihamparkan dengan permaidani merah... Tapi kita mewarnai jalan dakwah ini dengan merahnya darah-darah kita...” Afiq mencelah.

Kesemua terdiam. Berfikir. Angin bertiup sepoi-sepoi lembut, menyapa muka-muka ikhwah yang masih lagi di meja luar restoran.

“Sebut pasal robot. Ana teringat bila pagi-pagi masa duduk kat Shah Alam dulu..” Basyir yang terdiam dari tadi bersuara.

“Citer sket. Cam menarik je..” Afiq meminta.

“Takde ape yang menarik sangat. Cuma nak pergi masjid time Subuh, kena lintas jalan dari flat yang kami duduki. On the way tu nampak la ramai orang tengah tunggu bas. Ada pakai baju pekerja kilang, ada baju sekolah, ada baju formal pejabat.”

“Then? Apa yang robotnya? Orang kerja kilang tu buat robot?” Din bertanya sambil berjenaka.

“Bukanlah. Tak habis lagi cakap ni.”

“Tu la, tunggu la orang habis cerita. Tau la trigger sangat..” Megat memerli. Din buat muka selamba.

“Ana nampak kitaran robot. Kitaran yang berulang. Setiap hari.” Basyir terdiam seketika sebelum menyambung. Semua menunggu sambungan cerita.

“Bila maghrib, ana akan terserempak lagi dengan mereka ini yang turun dari bas. Dan bila hujung minggu, boleh nampak pula mereka menunggu bas untuk ke bandar.”

“Berulang-ulang. Repetisi,” celah Mad.

“Betul tu. Tengok seperti robot di kilang-kilang yang telah diprogramkan. Mengulang kitaran hidup yang sama setiap hari. Kalau enta, tak bosankah?” Basyir menimbulkan persoalan.



“Hmm.. Jadi? Nak buat camne?” Megat bertanya lagi.

“Kita manusia, dikurniakan akal dan hati. Kita ada emosi. Dan, kita jangan lupa. Robot ada pencipta. Dan pencipta itu mesti mahukan ciptaannya berbuat selari mengikut kehendaknya, kan?” Basyir bertanya lagi.

“Maksudnya, manusia pun diprogramkan ke? Ke, camne? Hehe.. Blur,” Mad bertanya.

“Oh, takde la manusia ni diprogramkan. Tapi, kita kan ada pencipta, iaitu Allah. Dan Allah sudah setkan matlamat penciptaan, misi bagi manusia dicipta. Antum semua dah tahu kan?”



“Ubudiah dan khalifah. Pengabdian padaNya dan memakmurkan muka bumiNya dengan pengabdian padaNya,” Afiq membantu untuk menjawab.

“Benar sekali. Dan ramai manusia melupakan misi yang sudah Allah tetapkan ini. Padahal semuanya telah tercatat dalam manual kehidupan kita, Al-Qur’an. Dan cuba bayangkan kalau robot yang diprogramkan tidak menepati misi yang ditetapkan penciptanya, tentulah penciptanya marah bukan? Macam tu lah juga manusia. Apabila sudah sampai tiba untuk kembali padaNya, kita akan dihisab, untuk direview prestasi kita sepanjang tempoh perkhidmatan kita di dunia. Adakah menepati misi yang telah ditetapkan? Atau hanya membuang masa? Sekadar menjadi penambah kuantiti sahaja. Tidak bererti, seperti tin kosong?”

“Sebab tu la, kita perlukan tarbiah. Untuk mengenali siapa kita. Mengetahui apa misi kita. Dan melaksanakan misi tersebut. Jika tidak, sia-sia sahajalah kehidupan kita ini,” Mad menambah.

“Dan, atas rasa tanggungjawab pada manusia yang lain, kita juga berdakwah untuk mengembalikan manusia pada landasan misi pertama tadi, ubudiyyah...” Megat memberi kesimpulan.

“Ha, pasal mad’u tadi! Terlajak pulak. Ana teringat kalau dalam bola sepak. Kalau antum main bola sepak, dan ada seorang forward yang agak handal dari opponent team. Jika antum jadi defend, adakah seorang je yang nak ‘marking’ dia? Atau ada teammate yang nak bantu?” Afiq menimbulkan persoalan.

“Mesti lah ada seorang lagi yang bantu. Kalau forward tu terer mendribble, lagi la kena marking selalu,” Din menjawab.

“Macam tu la dakwah. Kadang-kadang tak cukup seorang da’i yang menDF (Dakwah Fardiah) mad’u. So, sepatutnya tak timbul la kan isu perebutan mad’u. Sebab kalau sorang ikhwah tengah DF sorang mamat ni, dia kena ajak ikhwah lain, terutamanya usrahmate dia untuk DF mamat ni sama-sama. Itulah muafakat. Dakwah ini tidaklah individualistik, tapi jama’i. Memang lah disebut dakwah fardiah, individu. Tapi individu pada sasaran. Kita menyasarkan pada sasaran yang kecil. Tapi, insya Allah, ia lebih berkesan kerana lebih fokus. Ingat lagi dalam fizik? Sasaran kena konsisten dan menghampiri sasaran. Bukan berselerak, bukan juga jauh pada sasaran, meskipun konsisten.”

“So, pilihlah, sorang tackle sorang, atau ramai tackle sorang?” Basyir mencelah sambil tersengih.

“Sebut pasal bola, dah lama kita tak riadah ni. Nak main apa pulak next riadah?” Din bertanya.

“Kita main paintball plak, amacam? Kata nak berjihad. Ikhwah kena la lasak sket..” Mad memberikan cadangan.

“OK, set!” semua bersetuju.

“Hari ini ana belanja. Ana nak naikkan sket peratusan infaq ana. Antum kan buat kerja untuk Islam, so kira infaq la..” Megat menawarkan diri.

“Alaa.. Kalau tau awal, ana amik banyak lauk dah tadi!” Din buat muka terkilan.

“Hahaha...”


P/S : petikan ini dari sahabat di facebook..








Gratisan Musik

-- edcoustic- muhasabah cinta --










2 comments:

Suparyanto said...

Gambar kucingnya lucu sahabat..Memang manusia diberi akal dan pikiran,sehingga memang diwajibkan untuk menjadi khalifah di muka bumi ini.

Saiedah Syamielah said...

suparyanto:

hehe...memang comel kan..
benar sekali..
sememangnya manusia itu diciptakan untuk mengabdikan dirinya utk Allah s.w.t..malah manusia ini telah berjanji dan membuat perjanjian ketika di lauh mahfuz...setiap dari kita telah berjanji,,tetapi tidak semua yang mengotakan janjinya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...