Monday, 20 December 2010

Riya'Riya'???? apa itu riya'??
riya' adalah perkara yang dilakukan bukan kerana Allah..tetapi kerana manusia..
contohnya..jika kita hendak pakai tudung..''alah malulah,,nanti orang kata aku alim sgt..." ayat y biasa diucapkan..bukankah tudung itu satu kewajipan..jikalau kita tidak pakai kerana malu itu juga dinamakan riya'..
contoh lain pula..seperti solat sunat di masjid atau surau (ditempat orang ramai).."aku nk solat sunat ni..tapi malulah nnt orang kata apa pulak"..ataupun ''tak naklah aku solat sunat kt sini..buat kt rumah/bilik aje la..nnt semua tgk aku solat..''..ketahuilah itu juga adalah riya'..

dengan kata lain..RIYA'= SYIRIK KHAFI (TERSEMBUNYI)


Riya`  termasuk di dalamnya sum’ah adalah mengamalkan ibadah dengan niat untuk mendapatkan bahagian dunia, baik berupa pujian, harta, kedudukan, wanita, dan semacamnya, dan dia termasuk syirik asghar atau syirik khafi (bagi yang menyamakan keduanya). Dan riya` ini walaupun dia syirik asghar, akan tetapi dosanya lebih besar dibandingkan pembunuhan dan perzinahan, karena dia merupakan kesyirikan, dan kesyirikan dosanya lebih besar dibandingkan dosa-dosa besar selain syirik.Dari Abu Said Al-Khudri -radhiallahu anhu- dia berkata:


خَرَجَ عَلَيْنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَنَحْنُ نَتَذَاكَرُ الْمَسِيحَ الدَّجَّالَ, فَقَالَ: أَلَا أُخْبِرُكُمْ بِمَا هُوَ أَخْوَفُ عَلَيْكُمْ عِنْدِي مِنْ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ؟ قُلْنَا: بَلَى. فَقَالَ: الشِّرْكُ الْخَفِيُّ أَنْ يَقُومَ الرَّجُلُ يُصَلِّي فَيُزَيِّنُ صَلَاتَهُ لِمَا يَرَى مِنْ نَظَرِ رَجُلٍ

“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam pernah keluar bersama kami, sementara kami sedang berbincang-bincang tentang dahsyatnya fitnah Al-Masih Ad-Dajjal. Maka beliau bersabda, “Maukah aku beritahukan kepada kalian tentang sesuatu yang lebih aku khawatirkan menimpa diri kalian daripada Al-Masih Ad-Dajjal?” Kami menjawab, “Tentu.” Beliau bersabda, “Syirik yang tersembunyi, yaitu seseorang mengerjakan shalat lalu dia membaguskan shalatnya karena ada seseorang yang memperhatikannya.” (HR. Ibnu Majah no. 4194 dan dinyatakan shahih oleh Al-Albani dalam Shahih Al-Jami’ no. 2607)

An-Nisa 142: sesungguhnya orang-orang munafik itu
menipu Allah dan Allah akan membalas tipuan mereka.
dan apabila mereka berdiri untuk sholat mereka berdiri
dengan malas. (mereka  riya` dihadapan
manusia) kerana diperhatikan/dilihat. tidaklah mereka 

menyebut Allah kecuali sedikit.Al-Ma`un ayat1-7
1. tahukah kamu (orang) yang mendustakan agama?
2. itulah orang yang menghardik anak yatim
3. dan tidak menganjurkan memberi makan orang miskin
4. maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang sholat
5. yaitu orang-orang yang lalai dari sholatnya
6. orang-orang yang berbuat riya
7. dan enggan (menolong dengan) barang yang berguna
maklumat lanjut:


"bersamalah kita perbaiki dan muhasabah kembali diri kita,,
jika sebelum ini kita melakukannya..dan ingtlah..
jika terdetik sahaja niat kita bukan kerana ALLAH..
perbetulkanlah kembali niat kita kepadaNYa.. 
selebihnya hanya ALLAH yang MAHA MENGETAHUI.."


wallahua'lam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...