Wednesday, 26 May 2010

Ditindih hantu dan jin?






"ayat kursi pendinding diri dari makhluk 
halus dan gangguan syaitan"

Tidurku ditindih jin,, syaitan atau hantu??

Janganlah kita ini selalu tuduh hantu,, jin yang menyebabkan 
perkara itu terjadi….tahyul semua tu.Fenomena kena tindih….kepercayaan dan kebenaran..
untuk perkongsian bersama…. saiedah ada terbaca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings,, banyak sangat orang bercerita tentang pengalaman kena tindih ni…….. betul ke kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?
Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada…nampak benda2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainya) ….
kalau saiedah tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena….saiedah pun jujur pernah ada pengalaman kena ‘tindih’ ni masa skolah menengah dulu..ada la dalam 1-2 kali jugak….masa tu dalam keadaan sedar….boleh bukak mata separuh….. saiedah tau diri ini sedar sebenarnya….tapi tak boleh gerak…memang geram rasanya, sbb tak boleh gerak…..kemudian
dalam lingkungan 5 minit baru boleh gerak….saiedah dulu pun takut…memang ingat kena hempap dah…lepas boleh gerak tu seram sejuk je….. tapi, setelah saiedah terbaca satu buku ilmiah ni baca tentang masalah kena tindih ni ….. baru la  tahu kebenaran yang sebenanr….. 
ni saiedah nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer ’sleep paralysis’

Sleep paralysis atau dimelayukan ‘lumpuh waktu tidur’….adalah condition yang terdiri daripada  paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. … temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)
ok,, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement…. .waktu nyenyak ni, biji mata kita gerak2) stage…..otak akan bagitau badan kita suruh rehat…so, badan kite kira macam switch off kejap…..REM atonia (tiade muscle tone)……
ok,, otak kita pun ada switch off button….dipanggil reticular activating system RAS…….bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni……so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on…..kirenyer screensaver laaa or hibernate… jadi,, bila kita bangun, RAS switched on balik……kita sedar fully awake state….tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kita…… maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika… before otak activate balik……memang menakutkan tapi benar….. tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer…tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tapi badan lain lumpuh etc….
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2  yang boleh menyebabkan sleep paralysis:


1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tidak menentu (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni…penat sgt)
4. stress yang byk kat otak…masalah keluarga, kewangan dan lain2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba kena panjat gunung, kayuh basikal….atau sewaktu dengannya)
6. orang yang ada penyakit narcolepsy
Jadi.. jangan lagi kata kena hempap ngan hantu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...