Wednesday, 12 May 2010

Ditindih Jin dan hantu??






"ayat kursi pendinding diri dari makhluk 
halus dan gangguan syaitan"

Tidurku ditindih jin,, syaitan atau hantuOnion Head emoticon??

Janganlah kita ini selalu tuduh hantu,, jin yang menyebabkan 
perkara itu terjadi….tahyul semua tu.Fenomena kena tindih….kepercayaan dan kebenaran..
untuk perkongsian bersama…. saiedah ada terbaca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings,, banyak sangat orang bercerita tentang pengalaman kena tindih ni…….. betul ke kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada…nampak benda2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainya) ….
kalau saiedah tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena….saiedah pun jujur pernah ada pengalaman kena ‘tindih’ ni masa skolah menengah duluOnion Head emoticon..ada la dalam 1-2 kali jugak….masa tu dalam keadaan sedar….boleh bukak mata separuh….. saiedah tau diri ini sedar sebenarnya….tapi tak boleh gerak…memang geram rasanya, sbb tak boleh gerak…..kemudian

dalam lingkungan 5 minit baru boleh gerak….saiedah dulu pun takut…memang ingat kena hempap dah…lepas boleh gerak tu seram sejuk je….. tapi, setelah saiedah terbaca satu buku ilmiah ni baca tentang masalah kena tindih ni ….. baru la  tahu kebenaran yang sebenanr….. 
ni saiedah nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer ’sleep paralysis’


Sleep paralysis atau dimelayukan ‘lumpuh waktu tidur’….adalah condition yang terdiri daripada  paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. … temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)
ok,, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement…. .waktu nyenyak ni, biji mata kita gerak2) stage…..otak akan bagitau badan kita suruh rehat…so, badan kite kira macam switch off kejap…..REM atonia (tiade muscle tone)……
ok,, otak kita pun ada switch off button….dipanggil reticular activating system RAS…….bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni……so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on…..kirenyer screensaver laaa or hibernate… jadi,, bila kita bangun, RAS switched on balik……kita sedar fully awake state….tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kita…… maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika… before otak activate balik……memang menakutkan tapi benar….. tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer…tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tapi badan lain lumpuh etc….
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)



Sebab2  yang boleh menyebabkan sleep paralysis:


Onion Head emoticon
1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tidak menentu (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni…penat sgt)
4. stress yang byk kat otak…masalah keluarga, kewangan dan lain2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba kena panjat gunung, kayuh basikal….atau sewaktu dengannya)
6. orang yang ada penyakit narcolepsy

Jadi.. jangan lagi kata kena hempap ngan hantuOnion Head emoticon

10 comments:

sekamar rindu said...

salam..

terima kasih atas perkongsian ini..

Saiedah Syamielah said...

sekamar rindu-same2,,^^,
perkongsian ilmu yang ada itu lebih bermakna
ilmu yang ada perlu disebarkan2,,
agar ingatan kita terhadap ilmu
lebih kuat,, =D

Amira Putri said...

yup, yang buat kite takut sebab kita disogokkan dengan crite2 mengarut tu..
tu la yang ble bgun ckap kat mak abah, kawan, adik yang kene hempap ler. bukan kne hempap tapi rase berat sebab kite x boleh bergerak..
nice info

Saiedah Syamielah said...

Amira- terima kasih..betul tu,,cerita2 mengarut 2 pun memberi effect kat pemikiran kita jugak,,^^

codes 13 said...

penah gak kene time kat skola dlu..mata celik tp kaku

Saiedah Syamielah said...

codes 13-pengalaman yang tk boleh dilupakan ^^,

AkuChumel said...

hahah betul tu cik saiedah..ni sume pasal sleep paralysis je...benda ni normal.cume....masyarakat melayu ni je tlalu pegang dgn kepercayaan mcm tu...tanpa amek tau masalah kesihatan yg len.bgs2..!!!
1 info yg menarik.. :)

ayuakira said...
This comment has been removed by the author.
chiaki said...

rase nye dlu ade sorg ustazah ckp, bnda gini adde 2 sbb, sleep paralysis, n bolejadi gak kna tindih. klau nak bezakan, klau kna tindih akan rase as if kite dlm 1 tmpt yg cm vakum, x le dgr ape2 pun kat sekeliling. tp klau sleep paralysis bole sedar keadaan sekeliling. something like that la.. ntah la..

Anonymous said...

bg sya x boleh kait semua bnda ni dgn sains, ada juga makhluk halus dlm hal ni.1st time kna mmg x blh tdursya dah brpuluh puluh kali kena tindih masa tidur sehinggakan sya jadi tak takut dan anggap ianya hanya 'mainan tidur'. hungga 1 hari, masa mata sya hampir terlelap sya dpat rasakan badan sya akan ditindih(masa tu mata masih celik), then sya TERNAMPAK SEPASANG KAKI SEPERTI KAKI KAMBING BERWARNA HITAM, tapi sekejab je tak lama dlm 1 saat saja. dan yang paling teruk, saya juga prnah ditolak lpas kena tindih. sya bukan reka cerita, tp tdak adil klau bnda ni hnya dkupas dgn sains. org tua pn pernah ckap ini krja iblis. iblis, syaitan ,jin mmg bkan bnda tahyul menayul, wlaupun kita dah maju dlm era moden, namun kta kna prcya dgn adanya mkhluk alam ghaib dan sentiasalh berpegang pada Allah S.W.T. sahaja.Wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...